
La nit del 22 d’octubre del 2019 una gran riuada a l’Espluga de Francolí, es va emportat tot el que va trobar. Van caure 110 litres en poca estona i el poble va quedar totalment incomunicat.

Cotxes destrossats, ponts impracticables, arbres caiguts, destrucció arreu, amb muntanyes de runa, pèrdua de mobiliari urbà, ampolles surant…sense llum, ni aigua a les cases ni a les botigues.

Pot ser si el riu hagués estat més net, aquesta desgràcia ho hauria passat. Van morir i desaparèixer algunes persones i lamentablement també ja va passar una cosa semblat l’any 1994 al Riu Francolí tot i que no tant virulenta. Aquesta vegada l’aigua va pujar un metre més.

Persones de més de 70 anys no havien vist mai res igual.
Entre d’altres va engolir un restaurant, un pont i el Celler Rendé Masdéu que havia obert l’any 1997 en el que havia estat una fàbrica d’embotits. Va desaparèixer pràcticament sota la força de l’aigua. Tot un edifici sencer de 600 metres i restaurat.

La seva propietària, la Mariona Rendé En declaracions al 3/24 de TV3 va comentar que «El riu ens ha pres el celler, el negoci sencer. Ens ho ha pres tot: botes, tines, no tenim ni una ampolla de vi per vendre. Res. Tota la collita d’enguany que havia estat de les millors… tot s’ho ha emportat.»

En aquell moment ja van dir que si tornaven a obrir, no ho farien en el mateix indret.
El 12 de desembre vaig fer una escapada a l’Espluga de Francolí per veure personalment el que havia passat i les fotos que vaig fer, son el reflex del que va passar, tot i que ja s’havia netejat una part.

Des seguida es va despertat la generositat i la solidaritat, començant per la D.O. Conca de Barberà on pertany el celler. Una de les iniciativa va ser la elaboració d’un vi solidari.
Desprès hi va haver una altre riuada, la solidària cap els propietaris del Celler que van treure a la venda les ampolles que van poder recuperar del fang després d’aquella desgràcia. Eren de l’anyada del 2017 de la varietat Trepat i localitzades per la seva ampolla especial. La venda va ser al preu solidari de 15€ l’ampolla. El van batejar com a “Vi de fang”


També ni hi havia de les varietats de syrah i Cabernet Sauvignon, que van ser més difícils d’identificar. Es van vendre al preu «solidari» de quinze euros l’ampolla, que haurien de servir perquè la família que el gestionava pugues recuperar l’activitat i centenars de persones s’hi van acostar per adquirir les ampolles, mostrant la seva solidaritat, – jo una d’elles – amb una resposta inaudita. Moltes també adquirides per internet i enviades arreu de l’estat.

Foto de Rendé Maséu
La venda de les ampolles recuperades, els va permetre aixecar de nou el negoci. Disposen d’onze hectàrees de vinya, de conreu ecològic, que no va resultar afectada per la riuada i això els permetrà seguir treballant.
També la DO Conca de Barberà conjuntament amb l’Associació Festa pel Trepat , van obrir un compte bancari per poder fer una col·lecta en suport al celler Rendé Masdéu i també van crear l‘etiqueta solidària. Amb el suport de totes les denominacions d’origen i de tots els cellers de Catalunya. Va ser una etiqueta que es podia afegir a les ampolles dels elaboradors i va servir per destinar 3 euros de cada una d’aquestes ampolles a la causa.

A més a més, els cellers de la Conca de Barberà van elaborar un vi solidari per recaptar fons per Rendé Masdéu. Un cupatge solidari realitzat amb l’aportació desinteressada de tots els cellers de la Conca de Barberà que hi van voler col·laborar amb una etiqueta exclusiva amb el nom #alvostrecostat.

Des de la DO Conca de Barberà van voler que els seus propietaris la Mariona Rendé i en Jordi Roig poguessin començar de nou, tal i com van manifestar en un comunicat.

El ‘Vi de Fang’ del celler Rendé Masdéu de l’Espluga de Francolí va maridar el menú que van servir els propietaris del Celler de Can Roca en la Cimera del Clima el dilluns dia 2 de desembre de 2019 a Madrid. Els germans Roca, ambaixadors del Programa de Desenvolupament de l’ONU, van incloure aquest vi en l’àpat que van degustar els primers ministres, caps d’Estat i de Govern i el secretari general de les Nacions Unides. Els seus propietaris van agrair «l’enorme gest» dels germans Roca.

El 24 de juliol del 2020 la Família Rendé Masdéu de l’Espluga de Francolí, van fer oficial a través de les xarxes socials que comptaven amb unes noves instal·lacions, les antigues Cava Simó Palau. Un indret on hi havia hagut un molí de farina, del segle XII, tocant a l’Espluga de Francolí i sa prop de Montblanc.

Segons van dir “Estem contents d’haver pogut adquirir les instal·lacions de les antigues Caves Simó de Palau, al costat de casa i recuperant un espai estimat per tots (el Molí de Poca)»

S’ubicaran aquí, a l’antic Molí de Poca, datat del segle XII, i que fins fa ben poc acollia el restaurant Simó de Palau. Aquí també s’hi feia cava, però igualment han de condicionar l’edifici per poder-hi elaborar vi.

I la rehabilitació la van iniciar a contrarellotge perquè volien començar a elaborar-hi vins el 2020 i entrar la verema el passat setembre. A partir d’aquí, en aquesta nova ubicació volen continuar amb la feina que ja feien.

Això sí, tindran més espai per fer activitats i per eixamplar la zona de botiga. També volen que torni a rutllar el restaurant. Una altra novetat és que aquest nou celler vol ser autosuficient energèticament i, per això, s’hi instal·laran 40 plaques solars.

A finals de novembre de l’any passat els vaig tornar a visitar, on ja hi havia les noves instal·lacions, molt modernes i cuidades i on vaig poder adquirir els seus vins i olis.

Moltes gràcies a la Mariona Rende per la seva amabilitat.

Molta sort en el futur.

Carretera Nacional 340 Km 39,5L’Espluga de Francolí, (Conca de Barberà, Tarragona) 43440 celler@rendemasdeu.cat
De dimarts a dissabte de 10h a 13.30h i de 16.30h a 19.30h i els diumenges de 10h a 14h.
Dilluns tancat
Textos i fotos ©Maria Rosa Ferré