Biblioteca Torras i Bages
Ja fa temps que la Nuria Del Campo, la Directora de la Biblioteca Torras i Bages de Vilafranca dins del programa Biblioteques amb D.O. el projecte que porta la cultura del vi a les biblioteques públiques de Catalunya i que enguany arriba a la sisena edició, va demanar-me que presentés el meu bloc : cellersdecatalunya.cat, un recull fotogràfic i d’opinió de les diferents visites que he realitzat des de l’any 2013 a diferents cellers de Catalunya i Balears.
Al final de l’acte hi hauria la presentació del Celler Colet i un tast d’algun dels seus vins.
Visita al Celler Colet
Com que no havia visitat el Celler, vaig demanar a la Judit Guasch, la responsable del Departament d’Enoturisme de Colet, per si podia ensenyar-me el Celler i la finca familiar.
La Judit va ser molt amable i hem va rebre al cap de pocs dies.
Des de la carretera B-2121 que va de Vilafranca del Penedès a Sant Martí Sarroca, passat Pacs del Penedès a la dreta, ja fa anys que des de la mateixa carretera es veu el Celler Colet a través d’un gran rètol girat. Els primers temps cridava molt l’atenció, però ara ja s’ha integrat perfectament al paisatge i dona personalitat a la marca.
A les 9’00h. del matí d’un dia de novembre, en plena tardor, les vinyes que encerclen el Celler tenien un resol preciós, on el groc dels pàmpols creava un moment idoni per ser fotografiat. Hi havia una pau i una tranquil·litat que donava la benvinguda.
Mentre m’esperava, vaig tenir oportunitat de saludar a la mare del Sergi. Fa molts anys que conec els pares del Sergi Colet. Una salutació de bon dia o bona tarda diària durant molts i molts anys a la mateixa escala on jo entrava i sortia de treballar i on ells vivien. Sempre amb aquella amabilitat i bonhomia. Per tant al Sergi gairebé l’he vist a créixer diàriament.
Quan va arribar la Judit, varem fer un Café juntament amb la seva companya, l’Assun Domènech, la responsable de compres i qualitat del celler i desprès ràpidament ens vam posar en marxa.
Ara el Celler reposa més tranquil desprès de la frenètica activitat de la collita recent. Tenen la màquina Braud de collir ben neta i endreçada, esperant altres campanyes.
El Celler es troba en un lloc idíl·lic amb harmonia amb la natura, a la zona central de l’Alt Penedès i a la dreta del riu Foix. És un sistema accidentat pels turons de Sant Pau (302 m alt), que el separen del terme de Vilafranca. A la finca existeix un diferencial tèrmic entre el dia i la nit que aprofiten per obtenir uns vins frescos i amb fragància.
Fem un passeig per la sala amb els dipòsits d’acer inoxidable, per la d’embotella’t i arribem al cor del celler soterrat on reposen milers d’ampolles que dormen tranqui-les esperant la seva sortida, probablement cap a l’exportació, doncs el 70% aproximat de la seva producció va a parar al mercat exterior.
Tot seguit, al sortir del celler tinc l’oportunitat de saludar el Sergi Colet i ànima d’aquesta bodega familiar i de fer-li unes fotos al davant de les vinyes grogues de tardor. Parlem una bona estona i desseguida notes que té passió pel que fa, perquè viu intensament la terra i l’enologia. Unes terres que cultiven des del 1783 i on el seu avi es un referent.
Si alguna cosa som, es que som pagesos, diu el Sergi. Com a filla de pagesos i el.laboradors de vi, entenc perfectament el que m’està dient.
Abans de marxar, tinc ocasió de saludar al Josep Colet, pare del Sergi, amb qui recordem totes aquelles salutacions explicades al principi.
Hisenda Romaní
Amb la Judit, sortim de Pacs del Penedès i ens endinsem pels camins rurals del municipi de Sant Martí Sarroca, en direcció a l’Hisenda familiar “Romaní”.
M’esperava una grata sorpresa. Un preciós espai, ben orientat, sobre la plana penedesenca rodejat de vinyes i de 47 oliveres de més de 200 anys, ben cuidades i arrenglerades.
La casa restaurada amb els colors naturals de la terra, envoltada de romaní, buguenvíl·lies, plantes enfiladisses que conformen un jardí vertical, a més de parres de ceps que creixen a la façana.
El corral, con denominen a la sala recuperada, molt ben decorada i on es poden fer tastos i actes diversos, doncs la llarga taula, té capacitat per a 26 persones aproximadament. Un espai exterior enjardinat convida al relax.
Les vinyes que envolten l’Hisenda les van treballar els avantpassats de la Família Colet des del 1783. Els primers 200 anys com a masovers fins a ser-ne els propietaris l’any 1984.
L’espai del corral és ple de detalls i de bon gust que convida a fer-hi una visita on saps que seràs ben atès i alhora podràs degustar uns vins excel·lents amb la pau i tranquil·litat d’un lloc únic.
L’esforç, la constància, el respecte per la natura i el treball en equip són els pilars bàsics i essencials de la Família Colet, a partir d’aquí res pot sortir malament.
Els vins
Des de la seva primera collita el 1992 fins a l’actualitat han evolucionat molt positivament.
De les 24hectàres que disposen en surten un total de 150.000 ampolles de vi.
L’any 2015 va marcar una altra fita en la seva història, en abandonar la DO Cava i passar a seguir els cànons de la nova DO Clàssic Penedès. D’aquesta manera, els escumosos Colet són ecològics, reposen un mínim de 15 mesos en ampolla i informen de la seva anyada i data de degollament a l’etiqueta.
Tenen a més una bona puntuació de Parker.
Al Sergi li agrada viatjar i fruit d’aixó ha aconseguit que els seus vins siguin reconeguts i exportats a molts punts d’Europa i Asia. També pot ser algun dia li agradaria experimentar amb vinyes d’alçada, ja que el canvi climàtic es una autèntica realitat al Penedès.
A Colet son “Magics”
El Projecte Solidari MÀGIC el composen una gran quantitat de persones que van decidir participar en aquesta iniciativa contra la leucèmia infantil, de manera totalment desinteressada i amb un gran esforç.
El Màgic es un projecte d’esperança. Va néixer d’uns ceps del 1942 que ja no existeixen perquè els van haver d’arrencar.
Una edició limitada i única de només 1.468 ampolles que van dormir a les fosques 129 mesos, esperat pacients més de 10 anys! La seva concepció amb fusta, és trencadora en un Celler com Colet que no acostuma a treballar amb barriques. Però tot l’esforç era necessari, perquè un projecte com aquest sempre es gratificant.
La carretera del vi
Aquest celler familiar, forma part de la interessant ruta enoturística La Carretera del Vi, una ruta que ens permet seguir el camí que realitzava el raïm des del cor del Penedès fins a embarcar en les costes del Garraf, a la Mediterrània. En total en formen part, 13 cellers integrants en aquest projecte. És la primera Wine Road de tot l’estat. Va des de Sant Martí Sarroca fins a Sitges.
Finalment el meu agraïment per la magnífica acollida i l’enhorabona per la vostre sensibilitat i la passió per la feina ben feta.
Moltes gràcies Judit Guasch per fer-ho tot tant fàcil.
Fotos i textes:
© Maria Rosa Ferré