Amb motiu del “Dia de l’Enoturisme”, vaig participar en una visita “Enofotogràfica” amb el títol “Experiències Torres” a Pacs del Penedès i conduïda pel fotògraf professional Carles Fortuny. La convocatòria va ser al Centre de Visites dels Cellers Torres.
El dia plujós no ens va acompanyar gaire i ens va impedir fer fotos exteriors, però els colors de la tardor son tant fantàstics inclús sense la llum necessària.
A Pacs del Penedès, a les terres que van ser un antic feu dels comtes de Barcelona, es troba la vinya Masia Torres.
Cent hectàrees situades a la subcomarca del Penedès Central, a 225 metres d’altitud, on es conreen les varietats negres.
Actualment la Masia Torres, situada al costat del mític Mas la Plana, és la llar de Miquel A. Torres i la seva esposa Waltraud.
La visita que vàrem poder gaudir va consistir en un tour dissenyat expressament pel nostre grup.
La primera part va ser una complerta visita al Museu de la família Torres i que es molt difícil de descriure per la gran quantitat de col·leccions que s’exhibeixen a l’entorn del vi.
Desprès un vídeo de presentació de 15 min. Aprox. Audiovisual sobre la historia de la família Torres i del celler.
Recorregut en tren: Tour amb sistema àudio-guia en què es recorren les vinyes de la Finca Mas La Plana, on neix un dels vins negres més prestigiosos de Torres.
A més de poder observar les instal·lacions, zona de descàrrega del raïm, planta d’embotellats, nau d’envelliment…
Desprès vàrem tenir el privilegi de poder visitar el primer Celler denominat “Celler Josefa de Torres, dels anys 1717-1792
A continuació vàrem visitar per l’interior del celler Waltraud, on envelleixen els seus vins de finca.
Celler Waltraud
Els vins que s’ho el.laboren son: Reserva Real, Grans Muralles, Más La Plana, Más Borras, Nerola Negre, Gran coronas, Gran Sangre de Toro, Atrium Cabernet Sauvignon, Atrium Merlot, Coronas, Más Rabell Alquimia, Sangre de Toro, De Casta, Milmalnda, Fransola, Waltraud, Gran Viña sol, Nerola Blanc, Viña Esmeralda, Atrium Chardonnay, Viña sol, San Valentín, Floralis-Moscatel Oro, Natureo.
El nou celler de Torres, dissenyat per l’arquitecte Javier Barba, s’integra en harmonia al seu recinte de Pacs del Penedès, i és el lloc ideal per a la vinificació i criança dels vins de finca de Torres.
Aquí en aquest nou i flamant Celler, els hi arriba el major dels seus tresors, el raïm procedent de les finques de la família on s’han seleccionat i plantat les varietats més idònies.
Al celler Waltraud, els millors vins segueixen el seu cicle natural, en un emplaçament únic creat exclusivament per a ells.
El Celler està construït amb un disseny eco sostenible;
1.– Construït sota el nivell natural, per reduir l’impacte visual del paisatge.
2.– Una gran placa fotovoltaica, a l’entrada, genera electricitat per a la seva il·luminació.
3.– Sorra blanca per afavorir l’efecte albedo, fenomen natural provocat per la reflexió de la llum solar.
4.– Vegetació llenyosa plantada que redueix el consum d’aigua
La foscor de les seves sales de criança i el silenci són l’entorn ideal per al repòs i la seva lenta evolució en el roure i en l’ampolla.
Dins de l’elegància d’aquest nou Celler, vàrem degustar tota la col.lecció dels Atrium Chardonnay, Atrium Merlot i Atrium Cabernet Sauvignon que son sensacionals, prèviament explicats per la nostra guia Marta Jané.
La família Torres, dedicada des de fa diverses generacions al conreu de la vinya i a la cultura del vi, té entre les seves prioritats el respecte de la natura. Per aquest motiu, practiquen una viticultura integrada, depuren totes les aigües residuals i participen activament en la conservació i la replantació de boscos regionals, així com en la preservació de l’àguila cuabarrada a Espanya i del còndor dels Andes a Xile.
Intentar explicar el Cellers Torres dona per tot un blog sencer i molt mes. Aquí només he volgut deixar constància d’una jornada molt agradable, acompanyades d’altres fotògrafs aficionats com nosaltres a l’art de la fotografia i de poder celebrar una data assenyalada com el “Dia de l’Enoturisme” i viure les “Experiències Torres”.
Posteriorment he tingut més oportunitats de visitar el Celler i cada cop te’n adones que és un Celler diferent, amb filosofia famíliar però obert a món.