En aquesta ocasió, ens hem decidit per visitar un indret que per la M. Rosa li es molt familiar.
Hem anat a l’Avellà, a una zona freda, humida i ventosa situada a la faldilla de Font-rubí, al bell mig de l’Alt Penedès i amb capital a Guardiola de Font-rubí.
Allà hi van nèixer els seus avis i els seus pares i allà hi ha viscut molts estius, hi va anar a buscar bolets i moltes mones de pasqua i en aquell indret també va saber que era la llum de carburo. Just al davant de la seu del Celler de Mont-rubí, era on els seus pares i ella esperàvem el cotxe de línea de l’Hispano Igualadina per tornar a Vilafranca, quan el sol encara no havia ni sortit. Per aixó sempre era una aventura anar a visitar els seus avis.
Finestra lateral del Celler
Un dels espais dels meus jocs d’infantesa era precisament una de les finestres del celler que avui hem visitat. Aquest petit Celler que es un referent de bones practiques des de fa 28 anys.
Interior del Celler
La historia d’Heretat Mont-rubí es va iniciar l’any 1984 en un celler del segle XIX, situat en el petit nucli de l’Avellà i en una zona extraordinària de l’Alt Penedès, a l’extrem septentrional del terme, a 600 metres d’altitud i que destaca per les seves notables i fermes masies, i sobre tot per l’entorn paisatgístic privilegiat, encapçalat per un roure monumental anomenat el Joncar, i la font que també porta el seu nom. El barri, amb 52 habitants el 2011, es troba al km 4,6 de la carretera de Vilobí, al vessant meridional de la serra de l’Avellà.
Vinya durona
La serra de l’Avellà o de Bolet —tocant al terme de Font-rubí— i la seva prolongació, la serra de les Clivelleres (679 m), constitueixen una muralla pètria que divideix les aigües i separa el terme de la fossa del Penedès. El vi agafa les essències de les flors i plantes del bosc de la natura que l’envolta, en aquest cas una terra de clima més rigorós que el del pla.
Dalt d’un turonet, a l’esquerra de la dita carretera, hi ha les ruïnes de la capella romànica de Sant Andreu, de la qual resta l’absis, que conserva la part de la volta, i un tros curt del mur septentrional i de migdia de la nau.
Aquest es un paratge natural privilegiat, amb terres de conreu, principalment vinyes, camp, oliveres, envoltat de muntanyes amb importants extensions de bosc de pi mediterrani, nombroses fonts naturals i sota l’atenta mirada de la serralada de Montserrat. L’origen històric del terme és el castell de Font-rubí, situat al puig del Castellot (791 m d’altitud). Fou un lloc de vigilància del proper Coll de la Barraca, pas entre la Segarra i la plana penedesenca.
l’enòleg, el Josep Queralt Galimany
Ens dona la benvinguda i ens ensenya el celler, el seu enòleg, el Josep Queralt, el qual finalment hem pogut saludar desprès de varis intents, ja que el dia cada dia previst de la visita, sempre feia mal temps.
El Josep Queralt, es “l’ànima del celler”, coneixedor i entusiasta del Penedès i defensor del treball ben fet, des de ben petit s’ha desenvolupat en la viticultura i a més va néixer i créixer al costat pràcticament del celler. El Josep té una sòlida formació acadèmica i una llarga experiència, a més d’una enorme passió per la terra i pel vi que el porta a innovar contínuament. És també, un ferm impulsor i defensor de la recuperació de les varietats autòctones del Penedès, com per exemple el Sumoll.
Interior del petit Celler
El Celler Heretat Mont-rubí, es petit, sobri i auster, però tecnològicament molt preparat i per això, es va voler diferenciar-se des d’un bon començament i va apostar per la innovació, per la qualitat i per l’exclusivitat i sobre tot per la viticultura senzilla de les seves 300 Hectàrees defensant molt especialment les varietats autòctones del Penedès: Xarel·lo, Parellada, Garnatxa, Parellada i molt especialment el Sumoll, una varietat gairebé extingida.
A partir de l’any 2001, el celler es va marcar un important repte: aconseguir elaborar el primer vi de qualitat amb la varietat sumoll, autòctona del Penedès, varietat quasi be desapareguda en aquell moment, i després d’un treball de recerca i manteniment de les antigues vinyes, van apostar pel Gaintus, el primer mono varietal del món elaborat amb sumoll, que encara ara és el vi insígnia del celler.
Cofins per filtrar el vi.
El Celler però, seguiria innovant fins a poder aconseguir els seus vins dolços: amb la varietat xarel·lo va llançar al mercat la primera anyada de l’actual Advent, un vi blanc dolç natural que encara ara és únic al món i de producció limitada.
Els magnifics vins Advent de xarel.lo i Sumoll
Han sigut pioners mundials en l’el.laboració de vins de la varietat autòctona de Sumoll de la qual només en queden 100 hectàrees a tot Catalunya.
Els raïms de Sumoll i Xarel.lo, a l’antic paller
Els raïms de Sumoll i Xarel.lo tornen una temporada més a estar penjats a l’espera de la calmosa pansificació en un antic paller, en molt bones condicions d’aireació i compartint espai amb el xarel·lo mentre s’espera l’adveniment del fong que deixi la seva empremta en forma de podridura noble on es deshidraten durant un període de 3 a 4 mesos, per posteriorment elaborar aquest excel·lent i exclusiu vi dolç.
Actualment el celler té al mercat tres vins: els mono varietals Gaintus (100% sumoll) i Advent (100% xarel·lo), i el Durona, un cupatge del 50% de sumoll, garnatxa i carinyena, procedents de les vinyes més antigues de la finca.
A més, està ultimant la creació de dos nous vins únics, seguint sempre la línia de la innovació i la singularitat, que converteixen els productes del celler en vins exclusius per la seva curta producció.
Els Vins de Mont rubi
Els vins de Mont-rubí transmeten una personalitat singular i ofereixen al consumidor una autenticitat fruit d’un treball artesanal i únic diferent per cada vi.
Per gentilesa del Josep Queralt, vàrem tenir ocasió de degustar el vi Advent 100% sumoll de l’any 2009 i podem donar fe de la seva extraordinària qualitat.
Nous projectes
MontRubi ha adquirit el “Xalet” Vil.la Formosa o Janer, a l’Avellà mateix, situat davant del Celler. Sembla que serà destinat a la promoció de l’Enoturisme i la gastronomía. Aquesta Masia del Segle XX serà remodelada en breu.
BODEGA
L’Avellà
08736 Font-Rubí
Alt Penedès (Barcelona)
Tel. (+ 34) 93 897 90 66