Eudald Massana Noya, agricultura ecològica

Celler Eudald Massana Noya a Subirats (8)Visitar  la finca d’Eudald Massana Noya, en primer lloc es conèixer una família que estima el que fa i que vol ensenyar-ho i explicar-ho personalment.

Els Massana son una saga de nou generacions de pagesos que sempre han treballat de sol a sol la terra, ja sigui cultivant la vinya, el blat o els préssecs tant típics de la zona de Subirats.

Celler Eudald Massana Noya a Subirats (114)El Celler està situat a la finca del Maset, a Sant Pau d’Ordal, al Municipi de Subirats, en una Masia que té més de 300 anys. Es un lloc privilegiat la miris des d’on la miris. El Celler està situat entre mar i muntanya, ben comunicat amb les principals capitals catalanes i gaudeix d’una llum extraordinària, sobre tot de bon matí i a mitja tarda, tant  de cara el mar com de cara els Pirineus i sobre tot té un privilegi: gaudir de la muntanya majestuosa de Montserrat que corona el perfil penedesenc.

Les postes de sol amb el Monestir romànic de Sant Sebastià dels Gorgs al fons son de postal.

IMG_6884 (2)

La finca està rodejada de vinyes per tots quatre costats. Amb un total de 12 varietats de raïm plantades i situades en 30 hectàrees d’un total de 31 parcel·les, gairebé totes a Subirats i una part que pertany a Avinyonet del Penedès, on també s’hi cultiva cereal i una part es bosc.

Les varietats de vinya que s’hi cultiven son: xarel·lo, macabeu,  Pinot Noir, ull de llebre, viognier, Chardonnay, Parellada, Muscat, Cabernet Sauvignon, Merlot, Petit Verdot i Marcelan.

Celler Eudald Massana Noya, Subirats (36)L’actual propietari, l’Eudald Massana Noya, considera que l’agricultura ecològica i bio dinàmica és la filosofia del Celler. Estima la terra i el lloc on va néixer perquè t’ho explica amb la passió que nomes qui ho viu i ho sent a fons pot fer-ho.

Celler Eudald Massana Noya a Subirats (79)

Celler Eudald Massana Noya a Subirats (92)Vaig tenir la sort de visitar el Celler en dues ocasions en poc temps. La primera vegada vaig fer fotos estrictament del Celler i la segona, – a primers de setembre – ja va ser més lúdica.  Vaig conèixer tota la finca durant 5 hores, juntament amb altres persones interessades. En total varem caminar 5.990 passos, des de la rosada de les 8 del matí fins a l’hora de dinar. En el meu cas vaig poder realitzar 510 fotos que posteriorment m’han servit per a poder tenir constància i explicar la magnífica finca i segurament amb alguna altre finalitat que ja explicaré mes endavant.

Celler Eudald Massana Noya, Subirats (25)Aquesta visita ens va permetre conèixer a fons la singularitat de la finca, de les diferents terres de cultiu, motiu pel qual ens van explicar que s’havia de tractar de forma personalitzada i per aixó també, la diversitat de plantes de vinya que finalment donarà una personalitat determinada a cada vi elaborat.

Les terres en general es composen del tipus argiloses, calcàries, grabaloses i arenoses amb diferents microclimes i amb diferents alçades.

IMG_6791

Em va agradar molt que preservin la fauna i la flora del seu entorn. La biodiversitat és bàsica per mantenir un ecosistema.

Tenen quatre regles d’or:

  • L’agricultura ecològica
  • L’agricultura bio dinàmica
  • L’equilibri de les plantes
  • L’equilibri dels residus

Una vegada realitzat un llarg recorregut per conèixer i sobre tot tastar cada varietat a través dels grans de raïms, vàrem tornar a la finca per fer un magnífic esmorzar acompanyat dels seus fantàstics vins i caves.

Vàrem tastar:

  • Cava Brut Nature Familia de Macabeu, Xarel.lo i Parellada
  • Vi negre “La Creueta 2014” de la mateixa vinya i de Cabernet Sauvignon, Merlot i Petit Verdot.
  • “L’Avi Ton” 2013 un vi especial, d’unes precioses vinyes velles de xarel.lo, plantada el 1945. Un vi en homenatge a l’avi de la casa.
  • Un vi jove “Cepell blanc 2016” de les varietats de viognier, Macabeu, Xarel.lo i Muscat, provenint de la vinya “El Roure”
  • Vi negre “El primer 2016” – Entremeliat – exclusiva,ment d’ull de Llebre de la vinya “La Palmera”
  • “Brima 2013“ un vi dolç natural de verema tardana. És un vi personalitzat i de producció limitada que s’elabora a partir de la millor selecció de les varietats de la finca de cada verema. Cada anyada de Brima és única i irrepetible.

Desprès de gaudir d’un magnífic esmorzar de pagès, de provar grans vins i per mi, de fer un gran descobriment com el Brima, varem anar a visitar el Celler i finalment vàrem acabar l’amplíssima visita a les tines per poder tastar els primers mostos de la verema d’enguany, de la mà experta del propi Eudald Massana.

IMG_7123 (2)

Va ser una experiència enoturística molt i molt interessant, ja que poder recórrer tota la finca amb les explicacions de primera ma del propi Eudald Massana que viu intensament les seves terres, el cultiu, el celler i li agrada explicar-ho amb la passió de qui se sent un privilegiat, per poder gaudir del que li han aportat els seus avantpassats i d’haver  fer possible els seus somnis.

Moltes gràcies Eudald, Esther i Oriol.

Textos i fotos propietat de © Maria Rosa Ferré

Finca el Maset s/n
Sant Pau d’Ordal (Subirats)
08739 Barcelona

T +34 938 994 124
enoturisme@massananoya.com

Anuncio publicitario

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s