Oriol Rossel, vins i caves de finca.

IMG_7161

Anar a Cal Cassanyes a visitar el Celler Oriol Rossell, es endinsar-se i descobrir una tradició familiar originada al segle XVI.

Ens dona la benvinguda el Toni Rossell, fill de l’Oriol Rossell. Des del primer moment ja saps que tot serà fàcil. L’amabilitat es una de les maneres de ser d’aquesta casa i d’aquesta família, una saga que s’ha perpetuat al llarg del temps. L’Oriol també desprenia una amable serietat.

IMG_7226

El Toni ens ensenya tota la finca, el jardí, la casa pairal, el celler, sala de barriques, col·lecció de càntirs… en un dia que es molt gris i plujós i que afegeix un cert encant bucòlic a l’entorn.

Hi he anat a fer fotos i tot es molt bonic i per tant difícil per fer-se un guió. Millor anar captant alló que em cridi l’atenció i deixar-se portar.

IMG_7303

Cal Cassanyes

És una de les masies més notables de la comarca. Situada al nucli de Sant Marçal del Municipi de Castellet i Gornal a l’Alt Penedès, l’edifici principal – d’estil popular i barroc – ocupa una posició central i al seu voltant es distribueixen les diverses dependències relacionades amb l’activitat agrícola. Es tracta d’una construcció aïllada, formada per planta baixa, pis i golfes. La porta principal d’accés és adovellada, l’arc de mig punt, inclou també un rellotge de sol. La resta de les obertures són rectangulars i emmarcades amb pedra, algunes de les quals motllurades

La coberta és de teula a quatre vessants. L’edifici actual respon a una reconstrucció realitzada durant la primera meitat del segle XVII (1637) segons inscripció que consta a la porta principal i a una finestra lateral la de 1687.

IMG_7332

Donen la benvinguda una antiga premsa, el rellotge de sol, i les finestres emmarcades amb pedra. A l’interior conserva encara interessants elements d’èpoques anteriors, com rajoles, mobiliari, làmpares, focs, biblioteca, pintures, etc.

Cal Cassanyes es un bé cultural d’interès local o simplement bé d’interès local, abreujat (BCIL) és una categoria de protecció de patrimoni cultural català, atorgada a un bé, tant moble com immoble. La declaració dels béns culturals d’interès local immobles la fa el ple de l’ajuntament, en els municipis de més de cinc mil habitants, o el ple del Consell Comarcal, en els municipis de menys de cinc mil habitants. El Departament de Cultura de la Generalitat els ha d’inscriure al Catàleg del Patrimoni Cultural Català.

IMG_7493

Els jardins, els càntirs, el museu, la sala “Espai Empresa”

IMG_7244

Cal remarcar el conjunt dels jardins ja que tenen un encant natural i encerclen tota la casa pairal, alhora estan tancats per un baluard datat l’any 1850. Ha estat acuradament restaurat i es troba en un estat excel·lent i a sota d’uns porxos hi ha diferents estris d’agricultura antiga que son un petit museu i un tresor pel visitant i que ajuden a conèixer les formes de treball de generacions anteriors.

Els jardins son un atractiu més d’aquesta gran casa on s’hi gaudeix d’infinitat de colors i olors de la gran varietat de vegetació integrada a la finca.

IMG_7518

També s’hi pot observar, una magnífica col·lecció de càntirs cedits pel farmacètic Eloi Miralles que encaixen perfectament en tot l’espai. Els càntirs eren estris imprescindibles per la pagesia de temps enrere, a fi de poder-se abastir d’aigua freda i pal·liar el calor que feia als camps.

Descobrim una sala àmplia, lluminosa i acollidora. L’Espai Empresa és un lloc de trobada per a empreses i professionals que volen celebrar les seves reunions i activitats rodejats de tranquil·litat.

IMG_7328

L’interior de la casa pairal de Cal Cassanyes

Accedir a l’interior de la casa, es entrar en un passat recent i on tot està molt ben conservat. El despatx de l’Oriol Rossell està intacte, amb els seus llibres, plomes, pintures, llums, etc. I et fas una idea de com i on treballava a diari.

IMG_7367

Una de les sales que impacte es la dels Castellers, ja que precisament, el fundador del celler, Oriol Rossell, va ser també el creador de la colla dels Castellers de Vilafranca. És per aquesta raó que una de les sales de la casa acull un santuari ple de fotografies i records del món casteller.

IMG_7349

Les sales d’estar, la llar de foc, els mobles, la cuina… tot et transporta a la època daurada en que hi van viure els seus propietaris.

IMG_7393

Les vinyes, el celler

Cal Cassanyes es una finca unitària de 85 hectàrees situada a cavall entre l’Alt i el Baix Penedès. A tocar de les muntanyes de la serralada pre-litoral, al nord, i de les del litoral, al sud, i a pocs quilòmetres del mar; aquesta situació confereix a les seves vinyes un microclima molt especial que dóna personalitat als fantàstics vins i caves d’Oriol Rossell.

Al celler modernista del 1908 s’hi respira qualitat pels seus quatre costats. També el cup, l’espai on tenen el cava de més prestigi, el Reserva de la Propietat, que es on fa la seva criança amb un mínim de 38 a 50 mesos para oferir el millor dels Xarel·lo, Macabeu i Parellada.

IMG_7430

La pau i tranquil·litat, la baixa temperatura i la foscor del Celler, son moments que te’n adones que estàs en un lloc privilegiat, on el temps passa a poc a poc, on la qualitat es treballa lentament, on tot es adormit però ple de vida alhora i és aquí on reposen vins com Les Cerveres, el seu mono varietal de Xarel·lo de vinyes velles.

Durant la verema, cullen a mà per no maltractar el raïm i trien els millors grans a la seva taula de selecció per iniciar el procés de fermentació.

IMG_7260

L’Enriqueta

enriqueta2017

No vull acabar sense parlar de l’Enriqueta. Una preciosa gata blanca molt coneguda al celler, que fins i tot dona nom al vi mono varietal de Macabeu elaborat a partir de l’agricultura ecològica, al que no s’hi han afegit additius durant tot el procés d’elaboració. Inclou una etiqueta que la defineix perfectament, amb aquells preciosos ulls bicolor.

IMG_7471

Vins De finca

Utilitzen aquesta Denominació perquè tota la seva producció es pròpia. També tenen un compromís per les practiques ecològiques. Totes les seves vinyes estan certificades pel Consell Català de Producció Agrària Ecològica.

IMG_7585

La verema la fan manualment en caixes petites de 20 quilos i així aconsegueixen que no es deteriori el raïm.

Els vins i caves Oriol Rosell son extraordinaris i la seva qualitat al llarg dels anys s’ha mantingut intocable i son el resultat de moltes experiències vitivinícoles familiars.

Particularment en soc una apassionada dels seus productes, els quals sempre han sigut un referent a les meves celebracions.

A continuació la majestuosa i acollidora entrada a Cal Cassanyes.

IMG_7544

Agraïment

Per acabar agrair l’amabilitat del Toni Rossell per poder fer les fotos i sobre tot per poder captar l’essència dels espais amb calma i tranquil.litat, gaudint de cada racó amb la màxima llibertat.

Al final s’ha posat a ploure i he pogut veure que la finca encara es més bonica, amb els terres de ceràmica antiga brillants.

Fotos i textos de ©M.RosaFerré i no es poden reproduïr sense permís de l’autora.

Localització:

oriol-rossell-logo-nou

Propietat Cal Cassanyes

SANT MARÇAL

Tel. + 34 977 67 10 61

oriolrossell@oriolrossell.com

Latitud: 41.298074
Longitud: 1.610908

 

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s