Raventós i Blanc, viticultors des de 1497

5155947616_b5ff02290b_oLes visites a RAVENTÓS I BLANC, sempre son una agradable sorpresa. He tingut la sort de poder visitar el celler en quatre ocasions, dues d’elles de forma molt privada.

7753108664_1e4fc9f7f5_o

Situades a Sant Sadurní d’Anoia, al País del Cava, a l’Alt Penedès i en un lloc de clima mediterrani, amb hiverns suaus i estius calorosos i secs, als peus de la Serralada de Montserrat, però també molt pròxim al mar, que tot plegat fa que hi hagi una temperatura mitjana de 15º i això afavoreix una bona maduració del raïm. Tot i que les calors d’aquests últims anys, poden fer canviar aquesta mitjana.

La seva Finca de 90 hectàrees de boscos, vinyes i un llac, es remunta al 1497, però es el 1986  quan Josep Maria Raventós i Blanc, juntament amb el seu fill Manuel Raventós i Negra, decideixen fundar el nou celler al bell mig de la seva finca per complir el somni de la seva passió per la terra i pel producte.

IMG_1888 (3)El nou celler

El nou Celler es una mostra del caràcter de la família; innovador, funcional, elegant i estètic. Realitzat pels arquitectes de moda de l’època, Jaume Bach i Gabriel Mora (premi FAD d’arquitectura el 1989).

IMG_2039 (2)L’obra es un conjunt d’edificis en tons marrons, amb llum natural, oberts i integrats a la vinya i concentrats al voltant del vell roure.

Vaig tenir la sort de poder assistir a la magnífica festa de la seva inauguració.

J.M. Raventós Blanc0001Josep Maria Raventós i Blanc

Josep M. Raventós i Blanc, el patriarca, a qui vaig tenir la sort de poder conèixer i de compartir diferents sopars a la Confraría del Cava, va néixer el 1922 a “Can Codorniu”i va ser una de les figures més influents del darrer segle.

L’Any 1979 i amb nomes 27 anys ja va assumir la direcció de Codorniu, S. A.

Hereu de la Finca Raventós i de Can Codorniu; responsable de l’expansió de Codorniu els anys seixanta, va ser l’impulsor i creador de la DO Cava.

Era llicenciat en Ciències Químiques. Molt jove, el 1949, es fa càrrec de la Direcció General de Codorniu, SA. creant una expansió sense precedents des de llavors i sempre buscant la qualitat del producte. La seva exitosa gestió a l’empresa privada avalava el seu prestigi professional.

Josep Maria Raventós Blanc va ser una figura cabdal en la història recent de la vitivinicultura a Catalunya.

Havia estat també Alcalde de Sant Sadurní d’Anoia del 1972 al 1979 (va ser el primer alcalde des del 1939 que va ser consultat abans del seu nomenament) i un incansable treballador pel prestigi del cava. També va ser President del Consell Regulador del Cava entre d’altres càrrecs més.

Com Alcalde, des del primer dia va establir un principi que va mantenir al llarg del seu mandat. Dèia que “no era el representant del governador civil davant els sadurninencs, sinó el representant dels sadurninencs davant el governador civil “

El 4 de març de l’any 1986, Manuel Raventós Negre, juntament amb el seu pare Manuel Raventós Blanc, funden les Caves Raventós Blanc, al costat del símbol familiar, el vell roure de més de 500 anys i aquell mateix any, Manuel Raventós i Negra va fer el primer cava de finca.

Captura de pantalla 2017-08-08 20.35.08

Josep Maria Raventós i Blanc, pesca aquest marlí de 128 quilos el 24 de març de 1986 a Nova Zelanda, assolint així un dels seus darrers reptes personals. L’embarcació que li permet aconseguir aquest trofeu no es ben bé un vaixell, sinó una barca de pesca que porta per nom Karina ( com es pot llegir en el cartell que presideix l’escena), i és de lloguer. El veiem amb la canya de pescar a les mans, mentre la seva esposa, Isabel Negra, a l’altra banda de la presa, comparteix l’èxit del seu marit . Degut a l’esforç realitzat per treure el marlí de l’aigua, Josep Maria Raventós, que ja patia del cor, va morir poc després d’un infart. (Foto del fons de Carles Querol)

Pocs mesos desprès naixia el cava a nom del pare: Josep M. Raventós Blanc.

Era un home bo, senzill, innovador, amb visió de futur, gran professional, amb molta cura del seu personal i preocupat per mantenir sempre unit el sector. Era una persona que no deixava indiferent a ningú.

0000040b1-raventos

La marca

Pare i fill, trien el vell roure familiar com a marca del seu nou celler i de tots els nous productes i a partir d’aquell moment l’integren a la finca familiar com un símbol de lleialtat històrica.

61497dfbfa589fb8d5f9c83dd74af115(Foto de Raventós Blanc)

Manel Raventós i Negre

Desprès, Manuel Raventós i Negre, el seu fill gran, seguiria els seus passos. Es President i enòleg de Raventós Blanc. Amb entusiasme va crear el primer cava de la finca : Raventós i Blanc.

Prèviament, va col·laborar en la creació de diverses empreses pioneres al Delta de l’Ebre (horticultura i arròs per a llavor, drenatges i infraestructures agrícoles, logística i distribució de productes refrigerats i congelats), a les que actualment encara continua vinculat.

Avui dia continua al capdavant de Raventós Blanc, fidel a les seves idees, viatjant arreu del món, fent tastos i preparant cada nova anyada amb la mateixa il·lusió del seu primer cupatge.

Produzent_59_Foto3_pers(Foto de Raventós Blanc)

Pepe Raventós

Actualment i des de l’any 2001 ja hi ha al capdavant un membre de la vint-i-unena generació: Pepe Raventós, Director General, enòleg i Viticultor de Raventós i Blanc. Un jove dinàmic i apassionat pel món del vi i la viticultura i amb uns objectius molt clars, que aposta clarament per la viticultura biodinàmica o 100€ ecològica, a més de l’home i la natura i alhora creador i impulsor de la Nova Denominació d’Origen “Conca del Riu Anoia” per tal de poder crear vins únics.

Va tornar d’una aventura americana i ara, definitivament s’ha instal·lat molt a prop del Celler i les seves vinyes per tornar a “sentir i a tocar la terra”.

Pare i fill, tenen un somni comú:  que els escumosos d’aquesta zona geogràfica siguin reconeguts com uns dels millors del món i com els més minerals.

8705865103_c0585338d8_b

Tenen 5 vinyes; sent la Plana, el Llac, Clos del Serral i Barbera destinades principalment als caves i la zona del Serral majoritàriament destinada a vins tranquils. Cada vinya està dividida en parcel·les. Tenen a la finca 46 parcel·les i cadascuna amb la seva identitat totalment diferenciada de la confrontant.

L’any 2012 es decideix deixar de pertànyer a la D.O.Cava

Raventós Blanc, és probablement, la més llarga tradició vitivinícola documentada en mans de la mateixa família a Europa.

També hi ha il·lusió en la creació d’una nova bodega al Penedès on concentrar els vins tranquils.

IMG_1872La visita

Un dia calorós del mes de juny, iniciem la visita privada a la qual ens ha convidat el Celler Raventós Blanc. Una finca on no es fa enoturisme. Deu ser de les poques en que no hi ha visites al Penedès.

Ens reben amablement el Lionel López, la Judith Baldris i el Jot Camps

IMG_1904 (2)

Ens acompanyen la Núria Martí del blog www.prettywines.com a més de la parella formada pel David Jobé Bosch i per la Judith Cortina, del blog http://www.enoturista.cat tots ells periodistes i jo com a boguera i fotògrafa i responsable del blog www.cellerscatalans.cat

IMG_1934 (2)

Pugem en un Land Rover Santana 109 Súper antic conduït per Jot Camps, enòleg i enginyer agrònom i apassionat pel vi i el terroir i també de la Judith Baldris de Comunicació qui s’encarrega de la logística i ens disposem a recórrer la finca i a observar el paisatge, la seva diversitat, el llac, les fantàstiques vistes de Montserrat.

 

Estan molt convençuts que el camí que han escollit es l’adequat. Es treballa la terra amb animals. A càrrec del Jordi Terrazas i del Bru. Es lluita per netejar els indrets, les torres elèctriques i a la finca hi pasturen ovelles, cabres i gallines que netegen les herbes i les vinyes. Un preciós cavall bretó i tres mules. Hi veiem un hort molt cuidat al costat dels ceps.

IMG_1942

La col·locació de caixes nius, refugis i menjadores per a ocells, ratpenats i papallones diürnes han contribuït a acollir una gran diversitat d’espècies protegides. A la finca s’hi localitzen espècies protegides com Xot, la Mallarenga carbonera, el Mussol comú, o el ratpenat Pipistrel·la que segons diuen ajuden al control de plagues i a fertilitzar el sol.

7758868584_65f1749f56_o

Particularment hem va entusiasmar la flora i la fauna que vaig observar i ja espero el moment per anar a captar-la fotogràficament. Al respecte vull destacar les imatges que es publiquen des de Raventós Blanc, les quals identifiquen plenament la filosofia que prediquen i sens subte, aconsegueixen endinsar-nos en l’eco-sistema que tant defensen.

IMG_1935

Al mig de les vinyes, provem un vi escumós De la Finca 2013 ben fresquet, que amb la calor que fa, ens sembla a gloria i que tots agraïm enormement.

De retorn, visitem el celler que es una autèntica meravella de disseny.

Desprès ens proposen un joc arriscat. Un tast a cegues amb un escumós de la casa i un altre estranger que cap de nosaltres encertem, pot ser fruit de la calor que portem a sobre. Resulta que era un Manuel Raventós i Negre, l’escumós més antic de la finca ¡!

7754740670_15811f9edd_oEl roure

EL Roure de Can Codorniu no va tornat a rebrotar (abril 2016).

Era un dels roures més coneguts, sinó el que més, de tota Catalunya. Presidia l’ampla plaça de Raventós Blanc i era un símbol per a les caves i per a tot Sant Sadurní i testimoni de 22 generacions de la mateixa família.

Després de segles d’existència, ja fa ara 7 anys, en concret el 10 abril 2009 en que hi va haver una gran ventada, es va tombar, tot i que seguia viu. Fins ara i cada primavera anava rebrotant puntualment.

dibuix-1-1Gravats al boix d’Enric Cristòfor Ricart

El roure centenari de can Codorniu va esdevenir un referent de la marca que li atorgava arrelament al país i a les vinyes. El millor escriptor local sadurninenc, Jaume Raventós Domènech, també de can Codorniu, li va dedicar un capítol de la seva obra Memòries d’un caballer.

Té una llarga història de mes de 500 anys i tradició familiar, que es fa palesa en la presència del roure a molts documents oficials relacionats amb Can Codorniu, com escriptures, actes i, fins i tot, esqueles i novel·les autobiogràfiques.

El president de Raventós i Blanc, Manuel Raventós i Negra explicava que la mort de l’arbre els hi deixa dos missatges. El primer, que no hi ha res que duri per sempre. Raventós rememorava que l’any 1986, quan va morir el seu pare, van emprar la imatge del roure per al recordatori. I, el segon, que cal que prenguem consciència de les conseqüències del canvi climàtic.

Per a la família Raventós, el roure ha estat “el viu reflex de la seva manera de mimar la terra i la vinya: sempre amb respecte, estima i cura”.

IMG_2043 (2)En aquest moment des de Raventós Blanc estan treballant per convertir el tronc del roure en un monument que segueixi acompanyant l’empresa i la família durant molts anys més, ja que  han plantat fins a cinc fills seus.

Desprès de 550 anys, el roure de Raventós i Blanc ja no es despertarà.

Ràdio TV. Vilafranca

31216630604_0ba65e3f52_oD.O. Conca del Riu Anoia

La reivindicació d’un terrer i un compromís amb la terra. Una petita area geogràfica centrada a la Conca del Riu Anoia, entre les Serralada Prelitoral i Litoral Catalanes.

Raventós i Blanc lluita amb convenciment per la creació d’una nova denominació Conca Del Riu Anoia i reivindica l’immens potencial del seu terrer per l’elaboració de vins escumosos produïts en una de les valls vitícoles amb més història del món.

Raventós Blanc resumeix així la Conca del Riu Anoia.

  1. Una història geològica i de formació de sòls
  2. Una climatologia del Penedès oriental
  3. Varietats autòctones
  4. Una tradició vitícola mil·lenària

IMG_2025Varietats

S’hi cultiven les varietats autòctones Xarel·lo, Macabeu, Parellada, Monestrell, Bastard negre, Sumoll i Xarel·lo vermell.

IMG_2031Exportacions

Exporten a Europa, Amèrica, Àsia, i Oceania en un 30% i la resta el venen dins del mercat nacional.
Els vins i caves que s’elaboren a la finca son :


Autora del contingut d’aquest blog: ©Maria Rosa Ferré

Totes les fotos son de l’autora, excepte les que ja s’indiquen. Prohibida la seva reproducció sense permís de l’autora.

Captura de pantalla 2017-08-09 20.31.59 Raventós i Blanc
Plaça del Roure s/n. 08770Sant Sadurní d’Anoia
Tel. 93 818 32 62 mail: raventos@raventos.com
www.raventos.com

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s