Albet i Noya, pioners en vins ecològics

Avui, desprès de fer un café a l’edifici noucentista del Centre Agrícola de Sant Pau d’Ordal, ens hem dirigit cap a la finca Can Vendrell de la Codina, un lloc idíl·lic, al cor de Subirats i envoltada de fruiters, prats, boscos i sobre tot de vinya.

Entrar a Can Vendrell, es accedir a un espai de pau i tranquil·litat on el temps s’atura i el paisatge mediterrani t’acarona. Ens acullen una llarga renglera de xipresos, que juntament amb els murs de pedra, son testimonis silenciosos de l’antiga historia de la família Albet i Noya.
Ens rep amablement la Marta Carbonell i ella serà la que ens acompanyarà durant tot el llarg recorregut pels cellers, sala de recepció, sala d’exposició de vins, la masia, l’escala…

La masia està composta de planta baixa i pis, amb coberta a dues aigües i arc ogival a l’interior. L’edifici annex és de planta quadrangular, compost de planta baixa i dos pisos, la façana principal té una composició simètrica, amb balcons a les plantes superiors i coberta a dues aigües. Té una torre coronada amb una balustrada.
L’origen de la masia seria medieval però va ser totalment refeta l’any 1852; l’edifici annex és del 1871; i el baluard, del 1872.

Es a partir de 1903 quan la família Albet s’instal·la a la finca. Joan Albet i Rovirosa va anar a Can Vendrell per encarregar-se de la replantació de la finca de l’època i desprès va quedar-se com a encarregat de les 210 hectàrees de la finca, de les quals 90 hectàrees estaven dedicades al conreu de la vinya.

Es en Josep Maria Albet, membre actualment de la quarta generació, qui es fa càrrec de la finca a partir de la mort del seu pare el 1972, i es a finals d’aquesta dècada quan es comença a elaborar els primers vins ecològics.

24595011226_44f83fc77a_o
La família aprofita la oportunitat d’adquirir finalment la finca que cultivaven des de feia quatre generacions. És en aquest moment, quan es decideix començar l’ampliació i millora de les instal·lacions, i a dedicar el 100% dels terrenys al conreu ecològic i neix l’any 1986 la societat actual Albet i Noya, impulsada pels germans Josep M. i Antoni Albet i Noya i per la seva mare Núria Albet i Rafecas.

Hi ha també un colomar a l’interior del pati de planta circular i coberta cònica amb vidriat.

Actualment controlen 80.6 hectàrees dedicades al conreu de la vinya.
Son pioners dels vins ecològics a tot l’estat espanyol des de l’any 1978 amb un primer vi de la varietat Ull de llebre de molta qualitat, per aixó, els propers anys van anar gradualment incrementant el nombre de finques dedicades al conreu ecològic i es van eliminar l’ús d’insecticides i de pesticides químicosintètics.

27347684835_bd02139270_o

La característica principal del raïm conreat ecològicament és la manca de residus i l’òptim estat sanitari. Si a més s’afegeix un cultiu que cerca baixos rendiments, no sols es prima la qualitat, sinó que es fa més sostenible el cultiu ecològic en trobar-se els ceps més resistents a possibles plagues. La normativa que regeix el cultiu ecològic exclou tot tipus de tractaments amb productes quimicosintètics (herbicides, pesticides i adobs).
En lloc de l’ús d’adobs químics, es fan servir adobs verds. La matèria orgànica reciclada dels residus del celler compostats i els sarments dels ceps triturats mantenen l’equilibri del sòl.
L’Agricultura tradicional dona un resultat sense residus i no altera cap dels seus components, ni del fruit, ni de la textura ni de l’aroma.

El celler modernista de Can Vendrell data de 1925 i alberga les principals tasques de vinificació.

El celler del Xapallà es va inaugurar a l’estiu del 2004 i alberga el magatzem climatitzat, la sala de criança i una nova línia d’embotellat.

La vinificació ecològica fa que el celler d’Albet i Noya hagi de treballar amb un nivell d’higiene molt per sobre de la d’un celler convencional, però per damunt de tot, es el raïm de qualitat el que fa el resultat final dels grans vins que es produeixen a Albet i Noya.

El nou celler de l’Era es va inaugurar el 2010 per vinificar separadament els vins de gamma més alta, treballant per gravetat.

Els dipòsits de fermentació disposen d’una instal·lació de gas inert (una barreja de nitrogen amb carbònic) per prevenir possibles alteracions en el vi. Una vegada més l’èmfasi és en la prevenció: com que no es pot corregir el vi químicament, es vigila en tot moment d’higiene. Els elements del celler es netegen amb aigua calenta (fins a 90°C) a pressió.

7027199103_c1eb0cd3c0_o

A Albet i Noya es fan permanentment, recerques de noves varietats i maneres de treballar. Actualment s’està experimentant amb set varietats pre-fil·loxèriques amb una plantació de 500 ceps de cada varietat. Es busquen varietats que hagin sobreviscut de forma natural, indicant una alta resistència natural a les malalties. Per aixó, van començar aquest projecte el 1988 amb 7 varietats gairebé desaparegudes. Volen assajar durant cinc collites el comportament a nivell de conreu i vinificació i posteriorment iniciaran una altre fase que finalitzarà el 2020.

Aquesta primera fase del projecte ha permès posar en marxa dues varietats blanques (Mariana Rión i Vidal) i una de negre (Belat) que mostren una qualitat excepcional i un comportament vitícola molt bó.

La vinificació es fa en un celleret, creat exclusivament per aquest projecte amb petits dipòsits de 500 lts. i amb tots el avenços tecnològics que al mateix celler gran d’Albet i Noya.

14178265798_ea6bf5ca61_o

De les 145 hectàrees de terra que controlen, 80.5 es dediquen exclusivament al conreu de la vinya. Les vinyes de l’heretat cobreixen les faldes de l’extrem oest de la serra de l’Ordal, el que s’anomena “Costers d’Ordal”, seguint les ondulacions del terreny i disposant-se en terrasses o en pendents encarades a la banda de migdia. De les 15 varietats que es cultiven a Can Vendrell, s’ha ben considerat quins eren els millors terrenys per a la maduració idònia de cadascuna.

Les varietats blanques són Chardonnay (1.1ha) Macabeu (9.7ha), Xarel·lo (19.1ha), Parellada (10.5ha), Moscatell (0.4ha), Viogner (1.5ha), Sauvignon Blanc (0.3ha), Riesling (1.5ha), Garnatxa Blanca (0.2ha) i 4 varietats més experimentals (0.8ha).
Les negres són Cabernet Sauvignon (10ha), Tempranillo o Ull de llebre (8.3ha), Merlot (5.4ha), Syrah (6ha), Garnatxa negre (2.2ha), Pinot Noir (2.9ha), més 6 varietats experimentals (0.8ha)

Mentre el Xarel·lo, el Macabeu i la Parellada són varietats que tradicionalment s’han plantat al Penedès sense interrupcions, la resta, que s’havien arrencat totalment a finals del segle XIX amb la crisi de la fil·loxera i el creixement del cava van ser reintroduïdes a Can Vendrell per la família Albet a principis dels anys 80.

8059693836_0920dc88cd_o

Sabíem i coneixíem les  inquietuds culturals d’Albet i Noya, però la sorpresa ens va venir cap al final de la nostra visita, al descobrir una majestuosa obra d’art realitzada pel magnífic pintor de Vilafranquí, Joan Raven i que consisteix en haver transformat l’escala de la casa modernista de 1871 de Can Vendrell en “L’Escala del Vi”, un plaer difícil de descriure i que cal saborejar-lo amb tranquil·litat per descobrir poc a poc una gran obra mestre.

Aquesta obra d’art, en paraules del seu autor, ret un sincer homenatge al Celler Albet i Noya, motivat pel respecte que té del seu entorn i la terra que cultiva.

A les parets de l’Escala hi son representats; l’arbre, l’home, l’aire,el foc, l’aigua i  la terra que donen colors a les mil formes, tots ells relacionats amb la transformació de la natura.

Joan Raven, neix el 1963 a Vilafranca del Penedès. Llicenciat en Història de l’Art per la UB, autodidacte i diplomat en Arts, Oficis i Joieria Artística, també es vegetarià com el Josep M. Albet. El ioga i la pràctica del budisme i del xamanisme li han permés crear vincles entre el pensament i les manifestacions místiques. Ha exposat en diferents països i té molta obra diversa.

La nostra visita s’acaba amb la degustació d’un xarel·lo fresc que desprès de la llarga caminada amunt i avall, se’ns posa divinament.


Volem deixar constància que, durant tot el recorregut de la nostra visita, ens ha sorprès gratament un parell de temes: la netedat i l’extraordinària amabilitat de les persones que treballen a la finca.

22625067363_d4280e506b_o

Ens acomiadem d’aquest meravellós paisatge que ja comença a descobrir els seus daurats o ocres a les vinyes de Can Vendrell, amb el convenciment que hem estat uns privilegiats per poder contemplar, observar i gaudir d’un espai i d’un entorn d’acord amb la filosofia de vida dels seus habitants.

imatge AyN (2)

Albet i Noya S.L.
Can Vendrell de la Codina
08739 Sant Pau d’Ordal
Barcelona
Tel: (+34) 93 899 4812
Fax: (+34) 93 899

 albetinoya@albetinoya.cat

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

Conectando a %s